Stowarzyszenie „Polska Ekologia” realizuje projekt idealnie wpasowujący się w marzenia Polaków – w czasie jazdy zjeść coś niedużego, ale takiego co nasyci na te kilka godzin podróży w charakterze pasażera. I dlatego na wybranych trasach przewozowych w autobusach podczas podróży są rozdawane przekąski wieprzowe wraz z broszurami informacyjnymi na temat jakości i walorów zdrowotnych polskiego mięsa wieprzowego.
Zadaniem projektu jest zwiększenie wiedzy konsumentów na temat walorów odżywczych i zdrowotnych polskiej wieprzowiny oraz jej systemów jakości wśród uczestników transportu międzymiastowego, osób podróżujących w celach wypoczynkowych, codziennych dojazdów do pracy, szkoły, czy rodziny. Zachęci to do częstszego spożywania wyrobów z polskiej wieprzowiny, obali wiele mitów związanych z mięsem wieprzowym oraz upowszechni patriotyzm konsumencki.
Projekt „Wieprzowina Polska w Podróży Przekąska” finansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, a realizowany przez Stowarzyszenie „Polska Ekologia”.